Zemské vína

Zemské víno sa smie vyrábať len z hrozna, ktoré sa vypestovalo v Českej republike. Toto označenie okrem odrody a ročníka nájdete na etikete.

Zemské víno sa môže vyrobiť z hrozna, ktoré má cukornatosť od 14 °NM. Kabinetné víno, s najnižšou cukornatosťou u prívlastkových vín, musí mať 19 °NM.

Cukor vinári pridávajú pred kvasením muštu, a nie do výsledného vína. Cieľom nie je, aby bolo víno sladšie, ale aby obsahovalo viac alkoholu a bolo chuťovo plnšie.

KABINET Vína

Hrozno na výrobu musí spĺňať všetky požiadavky na výrobu vína akostného. Navyše musí pochádzať z jednej vinárskej podoblasti a pôvod hrozna, ich cukornatosť, hmotnosť, popr. odroda alebo zmes odrôd musí byť overená SZPI. U vín s prívlastkom sa nesmie zvyšovať cukornatosť muštu. 
Kabinetné víno Kategórie vín vyrobených z muštov, ktoré dosiahli najmenej 19 °NM. Bývajú to ľahšie, suché, príjemne piteľné vína.

Neskorý zber

Neskorý zber je označenie akostného odrodového vína s prívlastkom, ktoré je vyrábané z hrozna s cukornatosťou najmenej 21 °NM (21 kg cukru/100 l muštu). 

Vyrobené víno sa prejavuje výrazným odrodovým charakterom, s dobrým zrecím potenciálom. Vyskytuje sa v suchej alebo polosuchej verzii.

Výber z hrozna

Ako výber z hrozna sa označuje akostné odrodové víno s prívlastkom, ktoré bolo vyrobené z hrozna s cukornatosťou najmenej 23 °NM (23 kg cukru/100 l muštu).

Víno s prívlastkom „výber z hrozna“ je výrazné, komplexné a má vyšší obsah alkoholu (nad 13%). 

Frizzante

S krásnou vôňou lesných plodov, plnou chuťou a jemným perlením, decentnou kyselinkou, keď po prvom dúšku príde chuť na druhý.

Gastro balenia

Ponúkame gastro balenia

Odrody vína :

  • Saphira
  • Pálava
  • Sauvignon
  • Veltlín zelený
  • Dornfelder
  • Zweigeltrebe rose

Kosík vinárstvo

Vinárstvo vzniklo v roku 2003 pôvodne ako koníček majiteľa. Vychádzalo z rodinných viníc a rozlohe 15 hektárov, ktoré boli postupne vysádzané v katastri obcí Tvrdonice a Týnce od r. 1994 a ktoré obhospodaruje brat majiteľa. Počas rokov došlo k výsadbe ďalších viníc až na súčasných 34 hektárov, ktorých priemerný vek dosahuje 10 rokov. Výroba je zameraná na vína predikátne ale aj akostné za pomoci najmodernejších technológií – od práce vo vinici, cez šetrné spracovanie hrozna, riadené kvasenie až po plnenie na modernej fľaškovej linke. Vinárstvo popoludňajších niekoľko rokov úplne vyradilo herbicídy zo svojho repertoáru Špecialitou sú PIWI odrody červené aj biele. Súčasťou vinárstva je rodinný penzión so zameraním na vinársku turistiku, ktorý ponúka nielen ubytovanie, ale aj degustácie vín, prehliadky viníc a hlavne domácu kuchyňu. Oenológom vinárstva je majiteľ – MUDr.Pavel Kosík.